ويژگي هاي اصلي تمدن نوین اسلامی

ویژگی‌های اصلی تمدن نوین اسلامی:

در سال‌های اخیر که بحث تمدن اسلامی فراگیر شده و طبق فرموده‌ی مقام معظم رهبری که: هدف انقلاب اسلامی، تحقق تمدن اسلامی است و یکی از اهداف عالیه دین مبین اسلام، توسعه و گسترش این دین الهی در سراسر گیتی و بهره‌مندی تمامی جوامع و امت‌ها از این چشمه زلال و بی‌بدیل است. چشمه‌ای که منشأ حیات طیبه دنیوی و اخروی و کانون افکار و عقاید ژرف انسان‌سازی و تمدن نوین و تحول‌آفرین برای تمام جوامع بشری است.

باید دانست که این تمدن که از آن با عنوان تمدن نوین اسلامی یاد شده است چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد که راه را برای رسیدن به آن هموارترند.

1-تمدن نوین اسلامی، تمدنی دین‌بنیاد و حق‌گراست. اگر حقیقت اسلام را از این تمدن بگیریم این تمدن پوچ خواهد بود.

2-این تمدن، عدالت رکن است. درواقع عدالت و ظلم‌ستیزی ستون اصلی تمدن نوین اسلامی است.

3-تمدن نوین اسلامی، امام محور است. یعنی در چنین تمدنی امام معصوم علیه‌السلام و در غیاب امام معصوم، ولی‌فقیه، ارائه طریق و ایصال به مطلوب را بر عهده‌دارد و اصولاً تحقق دین و عدالت، درگرو وجود امامت است.

4-این تمدن آزادی‌زاست، به‌بیان‌دیگر به بسط و تعمیق آزادی حقیقی کمک می‌کند و با استبداد و خودکامگی در تعارض است.

5-تمدن نوین اسلامی مردم‌نهاد است و نه حکومت نهاد. البته دولت‌ها در شکل‌گیری حکومت نقش مهمی دارند، ولیکن در تمدن نوین اسلامی فراتر از نخبگان، آحاد مردم از نقشی هوشمند برخوردارند.

6-این تمدن، فرآیندی و تدریجی است و نه پروژه‌ای و دفعی.

7-تمدن نوین اسلامی، علم‌گراست. چه علم به معنای معرفت، چه علم به معنای ساینس.

8-این تمدن فقر ستیز است، به این معنا که درصدد پیشگیری و ریشه‌کن کردن فقر در جامعه است.در حقیقت، مواجهه تمدن نوین اسلامی با فقر، مواجهه درمانی نیست، بلکه مواجهه پیشگیرانه است.

9-تمدن نوین اسلامی، خلاق و نوآوراست. منظور هم نوآوری در ادبیات، در روش، در ابزار، در فناوری و غیره.

10- این تمدن، طبیعت دوست است. یعنی ستیزی با طبیعت ندارد و طبیعت را قربان فقرزدایی و رفاه جامعه نمی‌کند.

11- تمدن نوین اسلامی، تعالی خواه است. یعنی کمال‌جو است و کمال بشر را در اعتلای حقیقت و روح انسان جستجو می‌کند.

12- این تمدن، انسان‌ساز است، به این معنا که تمدن نوین اسلامی به دنبال شکوفاسازی جوهر وجودی انسان است و با جریان مسخ انسان در تمدن غربی در تعارض است. بنابراین, این تمدن، به دنبال پرورش انسان‌های متعالی است و اگر بگوییم هدف اصلی تمدن نوین اسلامی همین است، سخن غیردقیقی نگفته‌ایم.

13- تمدن نوین اسلامی، گسترش یابنده و جهانی است، و عامل این گسترش نه زور است و نه اقتصاد, بلکه عقل فطری و جذابیت‌های منحصربه‌فرد اسلام است.

14- این تمدن، آرامش‌بخش است، یعنی آلام بشری را کاهش می‌دهد و به بسط دقیق و تعمیق جامعه پایدار کمک می‌کند. (غلامی, 1396)

درخشش انقلاب اسلامی موجب شد که بارقه‌های امید در جهان اسلام پایدار شوند و امید به حاکمیت آرمان‌های اسلامی، اصول و عقاید دینی مبتنی بر فطرت پاک انسانی ازجمله حق‌جویی، استقلال‌خواهی، عدالت‌طلبی، آزادی‌خواهی، ظلم‌ستیزی، استکبارستیزی و حمایت از مظلوم دوچندان شود. انقلاب اسلامی‌توانست با ارتقای آگاهی و بیداری گسترده در بین مردم مسلمان، روحیه‌ی شهامت و شجاعت را برای مبارزه در آنان ایجاد کند و با ایجاد خودباوری به توان و امکانات درونی، شهامت حرکت‌های مردمی را برای مبارزه بر اساس اندیشه‌های انقلاب اسلامی، فزونی بخشد (هژبری،خرمشاد, 1394, ص138و137)

تدوينگر : سلگي

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است
نظر دهید

آدرس پست الکترونیک شما در این سایت آشکار نخواهد شد.

URL شما نمایش داده خواهد شد.
بدعالی

درخواست بد!

پارامتر های درخواست شما نامعتبر است.

اگر این خطایی که شما دریافت کردید به وسیله کلیک کردن روی یک لینک در کنار این سایت به وجود آمده، لطفا آن را به عنوان یک لینک بد به مدیر گزارش نمایید.

برگشت به صفحه اول

Enable debugging to get additional information about this error.